$left
$middle

”Ibland kan det kännas som ett stort ansvar att vara ensamförälder. Men jag hoppas att Agnes kommer att tycka att vi haft det roligt i vardagen, även om vi båda fick en tuff start när pappa Jonas dog. Livet blir inte alltid som man tänkt sig, men det kan bli bra ändå.” Malin Rindeskär Foto: Peter Kroon, Vårt Malmö

Föräldragrupper skapar stöttande sammanhang

Alla vill vara den bästa föräldern till sitt barn. Men ingen förälder känner att de lyckas med det i varje situation. I Malmö finns gratis föräldrakurser för alla som vill stärka sitt föräldraskap.

Text: Gustav Sigala Haggren, Vårt Malmö

Malin Rindeskär hade sett fram emot att få sitt första barn och bilda familj med sin partner Jonas. Men strax efter att Agnes föds 2020 dör pappa Jonas av en blodpropp i lungan.
Ett liv tar slut när ett annat precis har börjat.
Malin Rindeskär står ensam i sitt föräldraskap.

Efter att ha deltagit i en grupp för ensamstående på barnavårdscentralen (BVC), och med hjälp av familj och vänner, bygger Malin Rindeskär upp en fungerande vardag igen. Hon startar en Facebook-grupp där hon delar erfarenheter med andra nyblivna föräldrar i sorg.

2023 är dottern Agnes på väg att fylla tre år och Malin Rindeskär anmäler sig till en ABC-föräldrakurs (Alla Barn i Centrum). Hon ser fram emot att gå en kurs som inte handlar om krishantering och sorg, utan om vanliga saker som sker i alla föräldrars vardag.

– Jag fick en tuff start. Kursen var ett sätt för mig att lyfta blicken och börja tänka framåt. Jag ville prata om konkreta saker, som hur gör man när ens barn inte vill gå till förskolan på morgonen, berättar Malin Rindeskär.

”Jag ville gå en föräldrakurs för att få mer kvalitetstid med mina barn och hitta bättre sätt att komma in i deras lek.” Erik Gawelin. Foto: Peter Kroon

”Jag ville gå en föräldrakurs för att få mer kvalitetstid med mina barn och hitta bättre sätt att komma in i deras lek.” Erik Gawelin. Foto: Peter Kroon, Vårt Malmö

Bjussiga föräldrar

Under fyra tillfällen träffar deltagarna varandra tillsammans med två kursledare. I Malin Rindeskärs grupp deltar åtta vuxna, några som enskilda föräldrar och andra som par.

Åldern på föräldrarnas barn varierar. På kursen diskuterar de olika situationer utifrån filmer och det tryckta kursmaterialet. De får också chansen att lyfta situationer från sin egen vardag.

– Vi hittade varandra på olika sätt. Det var fint att följa allas resor och få inspiration från deras utmaningar och framgångar. Alla var väldigt bjussiga och delade med sig, säger Malin Rindeskär.

Hon är övertygad om att människor behöver bli bättre på att ta hjälp av varandra.

– Vi är inte gjorda för att vara ensamma superföräldrar, varken som ensamstående eller par. Jag har verkligen övat på att be om hjälp och jag jobbar aktivt på att skapa ett nätverk av fler vuxna runt Agnes, säger Malin Rindeskär.

Deltog i kursen som par

Erik Gawelin har också gått en ABC-föräldrakurs under våren. Han har deltagit i kursen med sin fru. Tillsammans är de föräldrar till tvillingarna Adrian och Kevin som i dag är fem år.

– Länge har jag och min fru känt att det finns saker som vi vill bli bättre på som föräldrar. Vi ville lära oss att tackla problem i vardagen och samtidigt vara mera närvarande. Vi kunde bolla saker som vi hade upplevt på kurstillfällena för att sedan utveckla oss själva, säger Erik Gawelin.

Paret har testat olika metoder från kursen och känner att de fått bättre kontakt med sina barn.

– Kursen gav oss en mental verktygslåda. Med den kunde vi använda enkla metoder till nästan varje situation. Varje gång vi lärde oss någonting och använde det hemma så såg vi en snabb effekt, berättar Erik Gawelin.

Hallen har till exempel länge varit en laddad plats i hemmet. Att ta på sig kläder och gå ut har präglats av både tjat och bråk. Men en dag började det bli lättare.

– Nu händer det att de säger: ”Mamma och pappa, vi vill åka i väg nu!”, för att sedan ta på sig alla sina kläder själva utan att vi har behövt tjata på dem, berättar Erik Gawelin.

Barnet styr leken

Både Malin Rindeskär och Erik Gawelin känner att de har fått verktyg att ta sig ur låsta situationer. De har också tränat på att vara närvarande i leken med sina barn.

– Många föräldrar känner nog igen sig i att man lätt gör flera saker samtidigt hemma. Man ska leka med barnet och samtidigt gå och plocka undan lite. Man jonglerar. Kursen gav oss verktyg att vara närvarande korta stunder varje dag. När man leker så leker man. Det är både enkelt och svårt, säger Malin Rindeskär.

Erik Gawelin känner att han uppfyllde sitt eget mål med kursen, att bli mer närvarande i leken.

– Det handlar om att uppmuntra till lek utan att du själv är styrande. Stäng av alla störande saker och bara var med barnet. Det är så otroligt skönt, säger Erik Gawelin.

sv