$left
$middle

Tautgirdas Ruzgas och Anneli Schwartz

Malmö Neptunigymnasium inleder samarbete med Malmö universitet

Den 22 mars skrev gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen på ett samarbetsavtal med forskningscentrumet Biofilms Research Center for Biointerfaces (BRCB), som är en del av Malmö universitet. Samarbetet innebär bland annat att elever på Malmö Neptunigymnasium ges möjligheter att se olika verksamheter, miljöer och att få prova den utrustning som forskare och medarbetare använder på universitetet genom en veckas arbetsplatsförlagt lärande (apl).

På BRCB fokuserar man på att ta fram nya lösningar för förbättrad hälsa genom framstående vetenskap i samarbete med industrin. Till exempel har forskaren Atefeh Shafaat utvecklat trådlösa biosensorer som möjliggör ett mer patientkontrollerat system, där infektioner kan upptäckas mycket tidigare genom smarta katetrar, smarta blöjor eller smarta sårförband. Linn Piros, projektledare på gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen, menar att detta gör att eleverna kan få en inblick i framtidens sjukvård. Planen är att tio elever ska erbjudas apl-plats med start vårterminen 2025.

- Jag tror att hälso- och sjukvården kommer att revolutioneras genom bland annat trådlösa biosensorer. Eleverna får här en unik möjlighet att följa forskning som kan påverka morgondagens hälso- och sjukvård, säger Linn Piros.

Förvaltningsdirektör Anneli Schwartz och Tautgirdas Ruzgas, vice prefekt och föreståndare på BRCB, möttes upp på Pilgatan för att skriva på avtalet. Förhoppningen är att kunna bidra till framtidens lösningar för förbättrad hälsa såväl som kompetensförsörjning inom välfärd och samhällsnytta. Anneli Schwartz betonar det unika i samarbetet:

- Det finns många olika yrkesroller och bidrag in i framtidsutvecklingen, både när det gäller teknik och hälsa. Det här är något helt nytt. Vi river en barriär från ett ensidigt tänkande kring vad en gymnasieutbildning ska vara för väg mot ett yrke, säger hon.

Tautgirdas Ruzgas ser också många fördelar med samarbetet.

- Vi vill förmedla till yngre vad vi gör och varför vi finns. Eleverna får testa på olika saker och känna hur det är på arbetsplatsen, vilket är viktigt. Vi vill ge någonting tillbaka så de yngre får möjlighet att välja rätt, säger han.

Anneli Schwartz avslutar med att berätta att det är en viktig dag för förvaltningen. Hon förklarar att avtalet möjliggör samverkan med ett vetenskapsområde man tidigare inte har arbetat med.

- Det är en stor dag att vi får en samarbetspartner för det gemensamma uppdraget.

sv